Op 7 maart zijn we begonnen met snoeien. Het weer was ideaal, 18C.
En natuurlijk lekker lunchen in de vrije natuur.
Dit jaar pakken we het iets anders aan met het snoeiafval. Meteen opruimen.
Binnenkort gaan we Pinot Noir op deze Portugees eiken verder laten rijpen.
18 april, de dag voor de Amstel Gold Race. Een helicopter die gebruikt wordt voor de tv opnames vliegt heel laag over de wijngaard.
2 mei. Door het koele voorjaar heeft de groei een paar weken vertraging.
6 mei, een hagelbui. Gelukkig viel de schade mee.
Door het prille groen heen kun je de voorbij trekkende hagelbui nog zien.
Door het prille groen heen kun je de voorbij trekkende hagelbui nog zien.2
23 mei, de wijnstokken worden opgeschoond. Het gebruik van een krukje scheelt een hoop rugpijn.
Een explosie van groen.
Op 31 mei waren we met veel succes met onze wijnen aanwezig op het aspergefestijn, georganiseerd in Schin op Geul.
Op 5 juni een verzengend warme dag met uiteraard grote kans op zwaar weer tegen de avond. We hebben geluk gehad, bijna overal flink onweer, behalve bij ons.
13 juni, afvullen Pinot Gris 2014 en Pinot Noir Barrique 2013.
We zullen dit jaar weer een primeur hebben: een Chardonnay Barrique.
20 juni, volop bloesem.
2 juli, de zoveelste warme dag. De zomer van 2015 mag er zijn.
1 augustus, hulp bij het uitdunnen van de trosjes. Warm!
De druiven hebben er wel zin in met dit fantastische weer.
Bij deze temperaturen moet de vochthuishouding goed bewaakt worden.
Af en toe flinke onweersbuien. Maar tot nu toe trekken ze allemaal (rakelings) aan ons voorbij.
Midden augustus heeft het als gevolg van een langstrekkend noodweer flink gewaaid. Een tweetal rijen heeft er flink last van gehad. Na eerste inspectie lijken de planten niet beschadigd.
Eind augustus, het blijft warm. Goed koelen.
1 september, de Pinot Noir ziet er goed uit.
De oogstdatum komt in zicht. Wellicht midden oktober. Ondertussen een passende tekst van Goethe op een vat in de kelder van Kupferberg in Mainz.
Op 17 oktober begonnen met oogsten. Alles de avond tevoren in gereedheid gebracht.
Zoals gebruikelijk, hard werken.
Zeker met de hoeveelheid trossen die geoogst moeten worden. Hier Pinot Noir in volle pracht.
En het is veel... Nog nooit zo veel Pinot Noir geoogst.
Maar de help(st)ers houden goede moed. Ze genieten mee van de fantastische opbrengst.
Krukjes worden gebruikt om de rug te ontlasten.
De ene na de andere vracht wordt naar de kelder gebracht voor verdere verwerking.
Nogmaals: grote oogst.
Einde van de dag, Pinot Noir is binnen. Nu beginnen aan de Pinot Gris, waarvan hier een klein gedeelte is te zien. Morgen verder. Als het lukt beginnen we dan aan de Chardonnay.
Oogstdag 2, 18 oktober. Er groeien boleten op onze wijngaard. Het is echt herfst.
Alle Pinot Gris is binnen. Nu "nog maar" 700 stokken Chardonnay.
Chardonnay 2015, overvloedig aanwezig.
Gelukkig zijn er weer helpers aanwezig.
Voor sommigen is het de eerste keer op een wijngaard. Maar na enkele aanwijzingen is het duidelijk wat er gedaan moet worden.
Herfstlicht op de vermoeide wijnstokken.
In de middagpauze even genieten van de zon.
Ook binnen is het goed toeven tijdens de lunch. Broodjes, vla, koffie, thee, wafels. Even weer op krachten komen.
Zoveel mogelijk Chardonnay proberen te oogsten. Het restant (de helft), wordt 24 oktober binnen gehaald.
Af en toe trekt de stoomlocomotief de aandacht.
In de kelder wordt hard door gewerkt. Hier is de pers in actie.
24 oktober rond 12:30 wordt de laatste lading Chardonnay naar de kelder gebracht. De oogst van 2015 is binnen!
De druiven zijn geoogst, maar er moet nog iets gebeuren: de vogelnetten moeten opgeruimd worden. Ook dat doen de plukkers.
De ontsteler draait op volle toeren.
Een van de weinige foto's waarop we met zijn drieën te zien zijn.
De pulp wordt opgevangen in grote bakken en behandeld met een enzym, waardoor de schilletjes weker worden. Dit vergemakkelijkt de persing en geeft een meer zuivere most.
Ondertussen is de Pinot Noir die we een week eerder geoogst hebben al aan het gisten. Om een goede extractie te krijgen passen we pigeage toe, oftewel het regelmatig onderdompelen van de door de vrijkomende CO2 naar boven geduwde schillen.
De oogst is binnen. Samen met de plukkers wordt nagepraat onder het genot van een goed glas wijn.
De kelder staat vol met vaten gistende most.
<
>
©2017 Belle Source